Dobra kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Pośród licznych wariantów, które oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne włoskie posiłki

Pasty to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do tej potrawy. Co zjeść w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film